facebook twitter youtube

De dieren

Voor Flying Emotion is het welzijn van de dieren het allerbelangrijkst. Het werken met onze dieren zien wij als een fantastische uitdaging. En wij gaan hierbij zorgvuldig en professioneel te werk. De veiligheid van mens en dier staat daarom altijd centraal tijdens onze workshops. Zodat jij verzekerd bent van een spannend én veilig uitje met je bedrijf, familie of groep.

Professioneel werken met dieren kost inspanning, tijd en geld. Want wij stellen hoge eisen aan de verzorging van onze roofvogels en jachthonden. Goede voeding en huisvesting, hygiëne en de vakkundige zorg van een dierenarts zijn hierbij belangrijk.

Nieuwe ontwikkelingen in de valkerij en de jachthondensport volgen wij op de voet. Dat doen we natuurlijk voor onze dieren. Maar ook voor jou. Want zo zijn onze roofvogelworkshops en demonstraties altijd spectaculair en van hoge kwaliteit.

 1. Trainen van roofvogels
 2. Trainen van jachthonden
 3. Woestijnbuizerd
 4. Europese oehoe
 5. Weimarse Staande hond

Trainen van roofvogels

Het trainen van roofvogels en uilen kost veel tijd. De vogels laten zich niet haasten! En dat is maar goed ook. Want het is juist hun natuurlijke gedrag dat wij zo fascinerend vinden. Ongeduld bij de valkenier wordt altijd afgestraft met ongewenst gedrag van de roofvogels en uilen. En dit gedrag is uiteindelijk ook niet goed voor het welzijn van de vogels.

Het trainen van roofvogels en uilen is dan ook echt specialistenwerk dat zorgvuldig moet gebeuren. Want er komt nog veel meer bij kijken.

Afhankelijk van de soort duurt het trainen 2 tot 8 weken. Daarbij kijken we zorgvuldig naar de vogel en zijn gedrag. Elke vogel is weer anders. De training is pas afgerond als de vogel klaar is om vrij te vliegen.

Bij het trainen van roofvogels is het belangrijk vertrouwen te creëren tussen de vogel en de valkenier. Dat doen we door de vogel dikwijls op de hand te dragen. Eet de vogel eenmaal rustig op de handschoen? Dan laten we de vogel op de handschoen stappen voor zijn eten. Stap voor stap vergroten we de afstand naar het voer. Vervolgens gaan we op vreemd terrein trainen. Als de vogel er klaar voor is, kan hij vrijvliegen. De vogels van Flying Emotion worden dagelijks vrij gevlogen. Daardoor blijven ze in goede conditie.

Roofvogels en uilen zien vrijvliegen, of zelf actief roofvogelen?
Lees hier alles over onze roofvogel workshops en arrangementen.

Trainen van jachthonden

Het trainen van jachthonden is een tijdrovende zaak. Het duurt ca. 3.5 jaar voordat de training van een jachthond op top niveau is voltooid. Daarna kun je de hond als volwaardige jachthond inzetten.

Jachthonden maken als puppies spelenderwijs kennis met onderdelen van de jacht. Ze leren bv. een dummy apporteren, met de neus werken en een spoor nalopen. De eerste 20 maanden zijn de trainingen vooral gericht op appèl en het aanleren van gehoorzaamheid.

Hierna begint het echte werk: de honden gaan verloren apporten in bos of weiland zoeken en terugbrengen. De hond krijgt hierbij aanwijzingen met hand- en armgebaren en fluitsignalen. Zo dirigeer je de hond op afstand (200-300 m) naar de plek waar het “apport” ligt.

Na deze training moet je dagelijks blijven werken met de hond. Een jachthond heeft namelijk een echte leider nodig. Jachthonden zijn uiterst slimme dieren, net als andere honden. Drie tot vier keer trainen per week is voldoende om het bereikte niveau vast te houden. … Lees hier meer over je eigen jachthondtrainen.

Kennismaken met de jachthondensport en jachthonden zien werken?

Lees hier alles over onze jachthondendemonstraties.

Flying Emotion werkt met verschillende soorten roofvogels, zoals woestijnbuizerd, roodstaartbuizerd, roodpootbosuil, oeraluil, kerkuil en Europese oehoe, en met Weimarse Staande honden. We vertellen je hier graag wat meer over een aantal van onze dieren.

Woestijnbuizerd

Onze Zara is een woestijnbuizerd. Deze vogelsoort wordt ook wel Harris`s Hawk of Woestijn Buizerd genoemd. Dit is een bijzondere jachtvogel. De meeste roofvogels jagen alleen. Maar de woestijnbuizerd werkt tijdens de jacht samen met zijn soortgenoten. Dit doen ze vooral in de winter wanneer prooien zeldzamer zijn. Vanwege deze groepstactiek vergelijkt men ze vaak met een roedel wolven. In Amerika noemen ze deze roofvogelsoort dan ook ‘wolves of the air’.

Woestijnbuizerds zijn heel slim en hebben een zacht karakter. Daardoor zijn ze zeer geschikt voor de valkerij. Hij jaagt op hagedissen, kleine zoogdieren en middelgrote vogels. Ze vangen hun prooi vanuit een lage glijvlucht of door stootduiken vanaf een lage uitkijkpost. Halfopen laagland zoals boomsavannes en halfwoestijnen vormen het leefgebied van deze roofvogel. Hij komt vooral voor in het zuidwesten van de Verenigde Staten en in Zuid-Amerika.

 • Lengte – ca. 60 cm
 • Spanwijdte – ca. 120 cm
 • Gewicht – ca. 900 gram
 • Soort – Parabuteo unicinctus

Dierentraining, struinen of picknicken met Zara, onze woestijnbuizerd, of een van onze andere roofvogels? Lees hier alles over onze roofvogel workshops en arrangementen voor bedrijven.

Europese oehoe

Onze Igor is een Europese oehoe. De Europese oehoe is de grootste uil ter wereld. Ook in Nederland komt deze bijzondere vogel voor. In Zuid-Limburg en de Achterhoek zijn in 2008 6 broedkoppels geteld. Na jaren van teruggang breidt de Europese oehoe zich nu langzaam uit.

Europese oehoes voeden zich met knaagdieren en vogels zo groot als een eend. In de schemering zijn ze het actiefst, dan gaan ze op zoek naar voedsel. Het nachtzicht van de uil is bijna 100 maal scherper dan dat van de mens. Ze jagen vooral op open terrein en zijn echte standvogels. Deze uilen zijn heel goede jagers. Dat komt vooral doordat ze onhoorbaar kunnen vliegen.

 • Lengte – ca. 70 cm
 • Spanwijdte – ca. 170 cm
 • Gewicht – ca. 2000 gram
 • Soort – Bubo bubo

Culinair hoogvliegen of  Dierentraining met Igor, onze Europese oehoe, of een van onze andere roofvogels?
Lees hier alles over onze roofvogelworkshops en –arrangementen voor particulieren.

Weimarse Staande hond

In onze workshops werken wij met de Weimarse Staande hond. Dit ras noemt men ook welWeimaraner. De Weimaraner wordt gezien als het oudste zuiver gefokte Duitse staande jachthondenras.

Het is een hond met een adellijke uitstraling en een prachtige lichtgrijze vacht. In Amerika noemt men hem de ‘gray ghost’. Daarmee doelen ze niet op zijn mooie vacht maar op zijn soepele katachtige gang.

De Weimarse Staande hond is geschikt voor de jacht op alle soorten wild. Hij vindt zijn weg op allerlei terreinen, zowel voor als na het schot. Het is een echte allround jachthond die veel zorg en beweging nodig heeft. Een blokje om is niet genoeg! Hij moet echt elke dag een paar keer vrij kunnen rennen. Struinen met onze Weimarse Staande honden? Lees hier alles over onze jachthondendemonstraties.

Wil jij je eigen jachthond trainen lees hier dan verder.